Uitbreiding aardappeleiwit fabriek Gasselternijveen

In de periode juli-oktober 2016 hebben wij samen met onze klant Hoornstra aan een mooi en groot nieuwbouwproject gewerkt. Het betreft een flinke uitbreiding op de spiksplinternieuwe aardappeleiwit fabriek van Avebe in het Drentse Gasselternijveen.

Duurzame oplossing voor proceswater

Avebe is een internationaal opererende producent en leverancier van aardappelzetmeel en aardappeleiwitten. De fabriek in Gasselternijveen uit 2015, welke is ingericht voor de productie van aardappeleiwitten, was alweer aan uitbreiding toe. Hiervoor werd aannemer Hoornstra in de arm genomen. Naast een uitbreiding, wilde men ook duurzamer met het proceswater afkomstig uit het productieproces omgaan. Voor dit doeleinde legde de aannemer uit Nieuw Buinen een enorm bassin aan. In dit bassin wordt het gefilterde proceswater opgevangen, worden er middelen toegevoegd en kan het water vervolgens weer het productieproces ingestuurd worden. Door het proceswater op deze manier te circuleren ontstaat er een mooi rond en waterbesparend proces, waar zowel het milieu, de directe omgeving van de fabriek en Avebe zelf wel bij varen.

54 meter lange PE uitstroom- en filterbak

Voor Hoornstra zat de grootste uitdaging in het aanleggen van de filtervoorziening in het bassin. En hier kwam Van Loon in beeld. Wij zijn samen met de klant om tafel gaan zitten en na het nodige reken- en tekenwerk kwam het voorstel een 54 meter lange uitstroom- en filterbak van PE te maken, waarover het proceswater uit de fabriek het bassin in kan lopen, nadat het middels een uitgebreid netwerk van leidingsystemen ter plaatse is aangevoerd. Na akkoord van opdrachtgever en klant gingen we aan de slag met de realisatie van de filterbak en bijbehorende leidingdelen.

Fabricage filterbak
« 1 van 5 »

Installatie en laswerk op locatie

Hoornstra en Van Loon doen al langer zaken met elkaar en zo wisten de mensen van Hoornstra dat ze op ons konden rekenen. De fabricage van de uitstroom/filterbak verliep soepel en zo konden wij snel leveren. Omdat het installeren en met name het lassen van PE toch een vak apart is, verzorgden wij ook dat werk op de locatie in Gasselternijveen.

Overig leidingwerk

Naast dit bijzondere kunststof maatwerkproduct leverde Van Loon ook al het overige leidingwerk voor dit project van Hoornstra. Het ging ondermeer om bijna 12 kilometer aan PE SDR17 leidingen, 40 meter aan specials in PE SDR33 drukleidingsystemen,  PVC SN8 drukleidingwerk, Gietijzeren hulpstukken en appendages en  10 stuks 800 mm PE bolle bodemputten. Ook de levering van alle benodigde hulpstukken, bevestigingsmaterialen en hulpmiddelen namen wij voor onze rekening. Al deze orders werden door ons op zeer korte termijn op afroep door de klant geleverd. Onze klant Hoornstra is zeer te spreken over onze bijdrage aan dit industriële proceswaterbassin. We kregen veel lof voor de goede samenwerking, heldere communicatie en strakke levertijden tijdens dit fantastische project.

Zomer 2018: uitbreiding proceswaterleidingen

In de zomer van 2018 volgde de volgende uitbreiding van proceswaterleidingen bij de Avebe aardappeleiwit fabriek in Gasselternijeveen. Van Loon leverde diverse PE leidingen in de maten 315 mm en 710 mm en begeleide het laswerk in deze leidingen. Ook de levering van Gietijzeren aflsluiters en diverse gietijzeren hulpstukken en appendages namen we voor onze rekening.